Monthly Archives

november 2020

duas.no-www.skousen.no-27-11-2020_16046790613631

Klær som du aldri trenger å vaske – er det mulig?

Klær som du aldri trenger å vaske kan høres ut som science fiction, men det finnes faktisk noen klesplagg på markedet som trenger å vaskes svært sjeldent. Å aldri vaske klær er likevel en svært fjern drøm, så hvis du trenger vaskemaskin og tørketrommel – finn mer informasjon og velg en god maskin som kan hjelpe deg med klesvasken i mange år fremover.

Klesvask som et kulturelt fenomen

Det er lett å glemme at enkel tilgang til automatisert klesvask er noe som bare har eksistert i noen tiår. Når det var nødvendig å koke vann og vaske klærne for hånd, var terskelen for å vaske et klesplagg mye høyere. I dag er det mange som legger plagg til vask etter en dags bruk, uansett om de er møkkete eller ikke.

Det er selvfølgelig ikke slik at alt var bedre før, og god hygiene og rene klær har mye å si for både velvære og helse. Samtidig er det uten tvil en utfordring å overbevise forbrukere om at det er greit å vaske et plagg mye mer sjeldent enn vanlig.

Det er kanskje naturen som har den beste løsningen

Det finnes enkelte kjemiske løsninger som skal gjøre klær mer motstandsdyktige mot for eksempel svettelukt, eller begrense bakterievekst. Likevel er det sannsynligvis naturen som fortsatt har en av de beste løsningene.

Flere oppstartselskaper har i nyere tid lansert klær som trenger å vaskes svært sjeldent. Det mange av disse plaggene har til felles er at de helt enkelt er basert på ull, eventuelt også kombinert med andre fibrer. Ull ha helt unike selvrensende egenskaper, det er ofte nok å la plagget tørke etter bruk. Noen få ganger kan det være greit å vaske et ullplagg, for å fjerne alt av salter fra svette og lignende, men det kan fint gå lang tid mellom hver vask.

duas.no-www.whiteaway.no-17-11-2020_16046725518263

Tekstilfibrer har mye å si for miljøet

Hvert år produserer det gigantiske mengder klær, sengetøy, håndklær og andre tekstiler i verden. Denne verdensomspennende industrien har et stort klimaavtrykk, og produksjonen kan dessuten ha lokale negative effekter. Derfor er det viktig å ha et forhold til både eget klesforbruk og forskjellige materialer som benyttes i produksjonen.

Velg holdbare materialer som varer lenge

Alle klær vil ha en effekt på miljøet, men det kan være store forskjeller i løpet av produktets levetid. Som en tommelfingerregel vil det alltid være fornuftig å velge klær med lang levetid. Selv om vaskemaskinen forbruker energi og vann, er det svært lite sammenlignet med det som brukes ved produksjonen. Moderne vaskemaskiner, se mer her for noen eksempler, er svært energigjerrige og bruker lite vann. I motsetning til det viser noen beregninger at produksjon av ett kilo bomull tilsvarer et vannforbruk på 15 000 liter.

Bomull er en svært hardfør fiber, men samtidig blir den raskere møkkete enn enkelte andre fibre. Ull har fordeler i form av selvrensende egenskaper, men også syntetiske fibre har fordeler. Når det gjelder vurdering av holdbarheten til et plagg og et materiale er det helt enkelt nødvendig å ta hensyn til den spesifikke bruken og kvaliteten til det ferdige produktet.

Naturfibrer, syntetiske fibrer og regenererte fibre

Tekstilfibrene på markedet kan i stort deles inn i tre kategorier – naturfibrer som bomull, ull og lin, syntetiske fibre som polyester eller elastan, og regenererte fibre som viskose eller lyocell.

Naturfibre og regenererte fibre har den åpenbare fordelen at de er laget av fornybare råvarer som bomullsplanter, ull fra sau og cellulose fra gran eller andre trær. Syntetiske fibre er i stor grad kjemisk fremstilt av olje, noe som ikke vil være holdbart på sikt.

Blant de regenererte fibrene er det kanskje spesielt lyocell som fremstår som svært lovende, med egenskaper som kan ligne på både silke og bomull. Kombinert med cellulose som råstoff vil sannsynligvis lyocell få enda større utbredelse i fremtiden.

duas.no-billigfitness.no-05-11-2020_16048545281281

Legg til rette for vintertrening hjemme – med enkelt utstyr

Når dagene begynner å bli kortere, isen legger seg på fortauet og treningssenteret kanskje også føles ut som en fjern drøm – da er det på tide med innendørs vintertrening hjemme. Et godt tips er å stå over store og kompliserte treningsmaskiner. Velg heller grunnleggende enkelt utstyr fra for eksempel https://billigfitness.no/, det er både enklere, rimeligere og mer effektivt.

Det du må ha – treningsmatter, noen manualer og en foam roller

All trening er individuell, og det finnes selvfølgelig ikke noe fasitsvar når det gjelder eksakt hva du bør ha i ditt eget hjemme-treningssenter. Likevel er det mange som begynner med en god treningsmatte eller yogamatte. Uansett hvordan du skal trene er det fornuftig med et godt underlag, som beskytter både deg og parketten.

Manualer er blant de aller mest fleksible treningsverktøyene som finnes, i og med at du kan velge helt fritt hvordan du skal bruke dem. Dessuten er det mange som hevde at frie vekter er bedre enn treningsmaskiner. Manualene gir en naturlig belastning, der flere muskler må jobbe sammen for å løfte vekten.

En foam roller kan brukes til både oppvarming og grunnleggende massasje, samtidig som du benytter deg av egen kroppsvekt når du styrer belastningen. Derfor passer foam roller godt til hjemmetrening.

Mye å velge mellom – kettlebell, treningsstrikker eller treningsball

For trening hjemme gjelder uten tvil «less is more», vær forsiktig med å kjøpe for mye utstyr. Hvis du har et eget treningsrom stiller det seg annerledes, men det er det ikke alle som har.

Det er mange som har oppdaget hvor tung trening med kettlebell kan være, og den kan være et fint komplement til manualene. Treningsstrikker med forskjellige motstand tar ikke opp mye plass hjemme, og de kan benyttes til et utall forskjellige øvelser. Til slutt er en god treningsball også gull verdt til blant annet balanseøvelser.