Derfor er det mange LED-armaturer som har fastmonterte lyskilder

Det var nok mange forbrukere som ble overrasket når de første LED-armaturer med fastmontert lyskilde dukket opp, og noen er fortsatt skeptiske til denne trenden. Det er ikke så rart, med tanke på at bytte av lyspærer i vanlige lysarmatur har vært et fast ritual i mange tiår. LED-armatur snur alt dette på hodet, og det er mange gode grunner til at alt flere armaturer leveres med faste LED.

Alt handler om levetid

Det er selvfølgelig ikke slik at absolutt alle lamper nå leveres med integrerte lyskilder, og det finnes et svært stort utvalg av LED armaturer, fortsatt både med og uten integrert lyskilde.

Levetid er uten tvil hovedårsaken til at noen LED-armaturer nå leveres med fastmontert lyskilde. En klassisk glødepære kan ha en levetid som er så kort som 1.000 timer, det vil si omtrent 40 dager konstant bruk. Å kaste hele armaturen når pæren slutter å lyse ville ha vært et utrolig sløseri. LED-lyskilder kan ha en levetid opp mot hele 100.000 timer, noe som gjør at levetid egentlig ikke er relevant – andre deler av lampen kan forventes å gå i stykker før selve lyskilden.

Store fordeler – i de aller fleste situasjoner

Med fastmontert LED sparer man ikke bare selve kontaktene, det er dessuten mulig å designe lamper på en helt annen måte. Individuelle LED-dioder er ekstremt små, spesielt sammenlignet med glødepærer eller halogenpærer som måtte kapsles inn i en gassfylt boble av glass.

Ved å helt fjerne både behovet for å kunne åpne lampen og kontaktflatene mellom pære og armatur, så er det også mulig å lage helt vanntette og enda mer driftssikre armaturer.

Det er egentlig litt vanskelig å finne noen tilfeller der det fortsatt er aktuelt med utskiftbare LED-lyskilder. Likevel kan det være et alternativ hvis det for eksempel er ønskelig å kunne skifte til en lyskilde med annen farge eller fargetemperatur på et senere tidspunkt.