Hvert år produserer det gigantiske mengder klær, sengetøy, håndklær og andre tekstiler i verden. Denne verdensomspennende industrien har et stort klimaavtrykk, og produksjonen kan dessuten ha lokale negative effekter. Derfor er det viktig å ha et forhold til både eget klesforbruk og forskjellige materialer som benyttes i produksjonen.
Velg holdbare materialer som varer lenge
Alle klær vil ha en effekt på miljøet, men det kan være store forskjeller i løpet av produktets levetid. Som en tommelfingerregel vil det alltid være fornuftig å velge klær med lang levetid. Selv om vaskemaskinen forbruker energi og vann, er det svært lite sammenlignet med det som brukes ved produksjonen. Moderne vaskemaskiner, se mer her for noen eksempler, er svært energigjerrige og bruker lite vann. I motsetning til det viser noen beregninger at produksjon av ett kilo bomull tilsvarer et vannforbruk på 15 000 liter.
Bomull er en svært hardfør fiber, men samtidig blir den raskere møkkete enn enkelte andre fibre. Ull har fordeler i form av selvrensende egenskaper, men også syntetiske fibre har fordeler. Når det gjelder vurdering av holdbarheten til et plagg og et materiale er det helt enkelt nødvendig å ta hensyn til den spesifikke bruken og kvaliteten til det ferdige produktet.
Naturfibrer, syntetiske fibrer og regenererte fibre
Tekstilfibrene på markedet kan i stort deles inn i tre kategorier – naturfibrer som bomull, ull og lin, syntetiske fibre som polyester eller elastan, og regenererte fibre som viskose eller lyocell.
Naturfibre og regenererte fibre har den åpenbare fordelen at de er laget av fornybare råvarer som bomullsplanter, ull fra sau og cellulose fra gran eller andre trær. Syntetiske fibre er i stor grad kjemisk fremstilt av olje, noe som ikke vil være holdbart på sikt.
Blant de regenererte fibrene er det kanskje spesielt lyocell som fremstår som svært lovende, med egenskaper som kan ligne på både silke og bomull. Kombinert med cellulose som råstoff vil sannsynligvis lyocell få enda større utbredelse i fremtiden.