Derfor bør du tenke smarthjem når du velger lamper og lyskilder

Annonse

Noen aspekter ved smarthjem og automatisering er fortsatt kompliserte og uoversiktlige, men på andre områder har både produkt- og tjenesteutvalget modnet betydelig. Det gjelder særlig belysning, lamper og lyskilder – som er noen av de mest åpenbare bruksområdene for smarthjemsystemer.

Enkelt oppsett og begrensede investeringer

I 2022 trenger du verken spesielle sentraler, «huber» eller programmeringskunnskaper for å komme i gang med automatisk belysning og appkontrollerte lamper. Mange av systemene på markedet er bygget på helt vanlig wifi-teknologi, noe som gjør det enkelt å komme i gang med. Dessuten betyr det at du ikke trenger noen spesiell lampe, alle lamper med standard fatninger som du finner på https://www.lampegiganten.no/ kan kombineres med en smart lyspære. Dessuten finnes det selvfølgelig også et bredt utvalg integrerte løsninger, med armaturer som er smarte fra bunnen av.

Denne enkelheten betyr også at det ikke trenger å koste en formue å komme i gang med smart belysning. De aller rimeligste fjernstyrte lyspærene kan du noen ganger finne for under hundrelappen, og selv merkevarer som Philips Hue er relativt rimelige. Det betyr at fallhøyden ikke er særlig stor i tilfelle du ønsker å skifte økosystem senere, selv om det alltid kan lønne seg å velge komponenter som støtter en åpen standard som Zigbee.

Fullt utbytte av lampene – og litt strømsparing?

Med smarte lyspærer er det enkelt å lage såkalte «scener» eller scenarioer, der du kan tenne og slukke flere lamper på en og samme gang. Det kan være praktisk hvis du har mange frittstående lamper i samme rom, eller hvis du raskt vil skifte mellom forskjellige fargetemperaturer eller dimmenivåer. Med enkel tilgang til styring vil du sannsynligvis bruke lampene mer aktivt, noe som alltid er et pluss.

Dessuten er det mulig å koble smarte lyspærer og smartplugger sammen med for eksempel bevegelsesdetektorer eller andre sensorer, noe som gjør det mulig å skru lys av og på automatisk. En annen enkel automasjon er helt enkelt tidsstyring, der en lampe skrus på og av etter gitte tider eller i forhold til soloppgang eller solnedgang. Effektive LED-pærer bruker ikke spesielt mye strøm, men det kan likevel lønne seg å investere i utstyr som faktisk skrur av lyset når det ikke finnes noe behov for at det skal stå på.

Husk på taleassistene

De aller fleste økosystem rundt lamper og belysning støtter taleassistentene fra både Google og Apple, og i mange tilfeller også Amazons Alexa. Det er likevel greit å sjekke at det systemet du velger har god støtte for det operativsystemet som du bruker på mobil og andre flater, da det til syvende og sist ofte er disse plattformene som fungerer som nav i smarthjemmet.

Det er ikke alltid at Google Assistant eller Siri forstår hva du vil at de skal gjøre, men når det gjelder enkle kommandoer som å slå av og på lys er de ofte brukbare. I noen tilfeller er det kanskje mest en gimmick, men samtidig kan det finnes scenarioer der det faktisk er ganske praktisk å kunne be mobilen om å skru på lyset for deg.