Husk på dette når du handler kjøleløsning til vinsamlingen

Mange nordmenn synes det er morsomt og interessant med vin, det betyr også at det begynner å bygge seg opp noen solide vinsamlinger i enkelte norske hjem. Da er det viktig å huske på at hverken romtemperatur eller vanlig kjellertemperatur er optimalt. Det finnes mange kjøleløsninger å velge mellom, på nett har forhandleren Wine and barrels en mengde alternativer på wineandbarrels.no, det er mulig å finne noe som passer uansett boligtype, budsjett og størrelse på vinsamlingen.

Stabil temperatur og fuktighet

Viner bør oppbevares ved en relativt lav og stabil temperatur. Dessuten liker vin ikke sollys, og naturkork bør beskyttes mot uttørking. Disse faktorene henger selvfølgelig sammen, og de er også argumenter for å benytte et vinkjøleskap eller vinkjeller med kjøleaggregat. På https://www.wineandbarrels.no/ kan du ta en titt på de forskjellige alternativene.

Korrekt oppbevaring er særlig relevant ved langtidslagring. Imidlertid skal de aller fleste viner også serveres ved en spesifikk temperatur, som svært sjelden er enten rom- eller kjøleskaptemperatur.

Vinkjøleskap eller vinkjeller?

En helt vanlig norsk kjeller vil by på alt for varierende temperaturer gjennom sesongene, dessuten er det mange boliger som er bygget uten kjeller. En «vinkjeller» i egen bolig må derfor være et isolert rom med et eget aggregat som styrer temperatur og luftfuktighet. Hvis du allerede har et velegnet rom, kan en slik vinkjeller selvfølgelig være et fleksibelt og relativt kostnadseffektivt alternativ – særlig vurdert etter kroner per flaske.

I de aller fleste situasjoner er det likevel vinkjøleskap som er det foretrukne alternativet. Et slikt skap er enkelt å plassere og tar ikke opp mye plass. Dessuten fungerer det som et helt vanlig kjøleskap, du trenger egentlig bare koble til strøm. Bare husk på å velge en størrelse som er tilpasset vinsamlingen din, gjerne med relativt mye margin for vekst i fremtiden, generøse krav. Dessuten er det smart å velge et alternativ med minst to temperatursoner, som kan tilpasses forskjellige typer vin.