Det er ikke flaut å være redd for å fly, og det er svært mange som ikke direkte liker å sette seg på et fly. Noen ganger blir det begrensende for den det gjelder, til den grad at man for eksempel unngår å reise med fly helt. Spesielt i et land som Norge, der man er nødt til å ta fly for å kunne komme seg mange steder i både innland og utland, kan dette være en utfordring.
Egentlig er det veldig trygt å reise med fly, uansett om man skal på en svipptur til Bergen eller på en Tanzania safari, men flyskrekk er en normal reaksjon på en litt uvanlig situasjon.
Mennesker er ikke veldig flinke til å vurdere risiko
Opp gjennom historien har mennesket lært seg å vurdere og håndtere risiko, og litt flåsete kan man kanskje si at evolusjonen har tatt seg av de som for eksempel ikke så risikoen i en sabeltannet tiger. I det moderne samfunnet er det likevel ekstremt vanskelig for mennesket å vurdere risiko, da vi settes i en rekke situasjoner som ikke har noe med det naturlige miljøet vårt å gjøre. Dette er også bakgrunn for mye stress og angst.
I forhold til det å fly så kombinerer det høyder, som er noe som mange er naturlig redde for, med en situasjon der man ikke har noe som helst kontroll. Dessuten får de svært få flyulykker som skjer mye oppmerksomhet, mye mer enn hvis noen blir kjørt ned på fortauet. Og det er her utfordringen befinner seg – ifølge statistikken er det mye tryggere å fly enn å for eksempel kjøre bil eller buss. Det kan være vanskelig å overbevise hjernen om dette, og det kan være lurt å delta i et kurs om flyskrekk – der man kan lære nyttige teknikker for å mestre denne situasjon. Da kan det være mulig å få tilbake noe av gleden ved å fly, og mange muligheter åpner seg.