Velg nydelige kvalitetsmøbler som varer i generasjoner

Annonsørinnhold

Det er enkelt å finne rimelige møbler, både på nett og i fysiske butikker. Det kan være fristende å velge et lavprisalternativ, men designmøbler av høy kvalitet har helt andre kvaliteter og fordeler.

Design er kvalitet – og kvalitet er design

I noen sammenhenger kan det være et motsetningsforhold mellom design og kvalitet, men når det gjelder møbler så er det ofte mulig å sette et likhetstegn mellom de to. Bruk av solide og naturlige materialer som tre og naturlige fibre gir et klassisk designuttrykk.

Det er også mulig å skape spennende design med rimeligere materialer, men det ser ut til at de aller fleste designere før eller senere vender tilbake til kvalitetsmaterialer som tre, skinn og metall. Det finnes selvfølgelig store forskjeller mellom designtradisjoner i forskjellige land, men samtidig er håndverkstradisjoner universelle. Å eie et produkt som virkelig er skapt, istedenfor bare laget basert på fokusgrupper, masseprodusert med lavest kost som mål og distribuert i mange tusen eksemplarer, har en verdi i seg selv.

Mange designmøbler, i hvert fall innenfor den skandinaviske designtradisjonen, preges av et enkelt og stramt formspråk. Det er noe som passer godt inn i mange norske hjem, og det kan være mye å hente fra å velge noen få designmøbler. De engelske begrepene «less is more» og «declutter» er gode beskrivelser – det handler om kvalitet over kvantitet, enkle linjer og ryddighet. Det er også et eksempel på hvordan kvalitet og design henger sammen.

Kvalitetsmøbler er et bærekraftig alternativ

Designmøbler av høy kvalitet er ofte mer kostbare i innkjøp, men det betyr også at materialene er mer holdbare. Enkle og rimelige bruksmøbler kan sjelden friskes opp når de begynner å få noen år på nakken, tynne fineroverflater og lignende konstruksjoner gir ikke noe rom for å slipe eller etterbehandle møblet. Det er heller ikke spesielt vanlig å koste på masseproduserte møbler nye trekk, da det ofte er rimeligere å bare kjøpe et nytt møbel. Samlet gjør dette at et designmøbel er et godt alternativ i forhold til bærekraft, når man inkluderer hele levetiden i regnestykket.

Produksjonsland og transport er andre faktorer som er relevante når det gjelder bærekraft. Det er uten tvil mer kostbart å produsere møbler og interiørartikler i industriland, og de aller fleste produsenter har derfor flyttet produksjonen til lavkostland. Dessverre stilles det også lavere krav til effekter på miljøet i disse landene. I tillegg er det også viktig å huske på transport, produkter som er laget i Kina fraktes i ukesvis på containerskip for å komme til Norge.

Kanskje er det også slik at den høyere prisen på et designmøbel faktisk gir et mer realistisk forhold til hva det egentlig koster å lage et møbel på en tradisjonell måte? Det er ikke gitt at et møbel skal koste under hundrelappen, og være noe man både kjøper og kvitter seg med på impuls. Ved å investere i et kvalitetsmøbel med flott design investerer man også i et litt roligere tempo, og igjen kvalitet over kvantitet. Sunne verdier som ligger til grunn for alt arbeid med en bærekraftig utvikling.